Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Στη Βουλή... μετά το κλείσιμο και η δικογραφία κατά Βενιζέλου για την Proton Bank


Δεύτερη δικογραφία κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 4 Ιουνίου πού έκλεισε, μετά από εκείνη που αφορά στην υπόθεση...
των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Πρόκειται για δικογραφία που αφορά στην υπόθεση της τράπεζας Proton Bank, η οποία σχηματίστηκε μετά από αναφορά του δημοσιογράφου Δημήτρη Γεωργακόπουλου στις εισαγγελικές αρχές.
Σύμφωνα με την αναφορά, η οποία περιγράφει πράξεις που χρονολογούνται από το 2011 – και ως εκ τούτου τα τυχόν αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών – το ελληνικό Δημόσιο κατέθετε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά του στην τράπεζα Proton Bank, την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος ερευνούσε αντικανονικές συναλλαγές και η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος διαπίστωνε υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ και προέβαινε σε μέτρα κατά του μεγαλομετόχου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των επτά μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με εντολή του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στις 14/7/2011 η Δ49 Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων (που διαχειρίζεται δηλαδή όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια του κράτους), αυθημερόν και εκτάκτως τοποθέτησε 100 εκατ. ευρώ από το «πορτοφόλι» του ελληνικού Δημοσίου σε έντοκο λογαριασμό μιας ημέρας στην Proton Bank.
Όταν έγινε γνωστή η τοποθέτηση, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι η η κυβέρνηση έκρινε αναγκαία τη στήριξη της Proton με καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου, για λόγους ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.
directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου