Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

«Επιδρομή» νομοσχεδίων στο θερινό τμήμα της Βουλής


Με βομβαρδισμό νομοσχεδίων επιχειρεί η κυβέρνηση «φυγή προς τα εμπρός», φέρνοντας σωρεία νομοθετημάτων προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής. Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, επιλογή των κατάλληλων βουλευτών από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, προκειμένου να «περάσουν» τα ν/σ.
Σειρά νομοσχεδίων κατατίθενται τις τελευταίες ημέρες, προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής, σε μία εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να «περάσει» δύσκολα νομοθετήματα, στα οποία συμπεριλαμβόνται τα μνημονιακά προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της δόσης του Ιουλίου, εν όψει και της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.

Μεταξύ των νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή συμπεριλαμβάνονται αυτό με τις πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς και το ν/σ που περιλαμβάνει βελτιώσεις και εντάξεις νέων έργων στον τρέχοντα επενδυτικό νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί έως την Παρασκευή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα θερινά τμήματα, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει όποιο βουλευτή φέρεται να διαφωνεί με το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί κάθε φορά. Ήδη, στην περίπτωση με τη «μικρή ΔΕΗ», το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει βουλευτές που δεν έχουν μέχρι στιγμής αντιδράσει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται πως όταν έκλεισε η Ολομέλεια της Βουλής, στις 4 Ιουνίου, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νομοθετικό έργο το επόμενο διάστημα που να απαιτεί Ολομέλεια».

Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Η παραπάνω κυβερνητική τακτική έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Παναγιώτη Λαφαζάνη, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, αντιδρώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου ανακοινώθηκε η κατάθεση ως κατεπείγοντος του νομοσχεδίου «χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση». Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αυτά που κάνετε είναι αίσχη και αθλιότητες, είναι η κατάλυση κάθε ίχνους Δημοκρατίας, είναι η κατάργηση της Βουλής. Κλείσατε τη Βουλή λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια, και τώρα φέρνετε νομοσχέδιο με σύντμηση διαδικασιών και ταυτόχρονα ακούμε με μεγάλη έκπληξη ότι τώρα φέρνετε και άλλο κατεπείγον νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν το έχετε καταθέσει και θέλετε να το συζητήσετε αύριο το πρωί στην Επιτροπή. Ποια καθεστώτα το κάνουν αυτό; Πείτε το όνομά τους εσείς κ. Πρόεδρε. Δημοκρατία δεν λέγονται. Διαλέξτε το όνομα εσείς, αλλά πάντως Δημοκρατία δεν είναι. Αυτά τα νομοσχέδια δεν μπορούν να δημιουργήσουν νομικά τετελεσμένα».
Μάλιστα, απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης τόνισε: «Η Βουλή δεν είναι παράρτημα των πιστωτών, της Μέρκελ, του Τόμσεν και των άλλων. Να διαμαρτυρηθείτε, δεν είστε υπάλληλοι της τρόικας, είστε βουλευτές».
Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου