Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

«Μην καταστρέψετε τις ακτές σας, όπως η Ισπανία»

Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού απέστειλε σήμερα ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας, Χουάν Κάρλος δελ Όλμο, με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας στη διαχείριση του αιγιαλού.

Η Ισπανία αποτελεί ένα μεσογειακό παράδειγμα προς αποφυγή, καθώς η διαχείριση των ακτών της είναι μη βιώσιμη και υποβαθμίζεται διαρκώς το τουριστικό της προϊόν. Έτσι, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην πραγματοποιήσει τα ίδια λάθη με το καταστροφικό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία.
Ειδικότερα, ο Χουάν Κάρλος δελ Όλμο ζητά «εκ βάθους καρδιάς» να εξασφαλίσουν οι Υπουργοί «πως οποιαδήποτε νομοθεσία που αφορά στην παράκτια ζώνη θα εγγυάται την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων και των οικολογικών υπηρεσιών που παρέχουν, ούτως ώστε να αναγνωριστεί η Ελλάδα διεθνώς ως σημαντικός τουριστικός προορισμός με σεβασμό για το βασικό τουριστικό προϊόν: τη φύση».
«Όπως είμαι σίγουρος πως θα γνωρίζετε, η Ισπανία είναι η χώρα της Μεσογείου που υποφέρει τα μέγιστα από τη δραματική αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης της. Η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες, δίχως πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είχε καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια» σημειώνει ο ίδιος στην επιστολή.
«Αυτή τη στιγμή, το 75% των ισπανικών ακτών έχει οικοδομηθεί ή βρίσκεται σε στάδιο οικοδόμησης (με ρυθμό 8 εκτάρια ανά ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια), ενώ το πρώτο χιλιόμετρο ακτογραμμής έχει οικοδομηθεί πλήρως στο ένα τρίτο των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοικίες είναι κενές.
[…] Η περιβαλλοντική υποβάθμιση των ακτών δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Η κατάληψη περισσότερου από το 70% του αιγιαλού προκάλεσε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και περιβαλλοντικής ποιότητας με αντίστοιχα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του τουρισμού» τονίζει ο Χουάν Κάρλος δελ Όλμο.
Το παραπάνω αποτελεί ένα απόσπασμα της επιστολής που απέστειλε σήμερα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας. Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη η επιστολή στα Αγγλικά.
Ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, με αφορμή την συγκεκριμένη επιστολή, σημείωσε από την πλευρά του:
«Το WWF Ελλάς έχει εξ αρχής ταχθεί ενάντια σε αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο, ενώ οι πρωτοφανείς αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αλλά και φορέων εξανάγκασαν την Κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, «παγώνοντάς» το προς το παρόν. Παρόλα αυτά, με τις Ευρωεκλογές να αποτελούν πλέον παρελθόν, οφείλουμε όλοι να επαγρυπνούμε για τα επόμενα βήματα του Υπουργείου και να πιέζουμε για ένα αποτελεσματικό, προστατευτικό και οικολογικά βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο για τις ακτές μας. Το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας δεν μπορεί να αποτελεί πρότυπο, αν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από την κρίση, αξιοποιώντας με υγιή τρόπο το μοναδικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το φυσικό μας κεφάλαιο».
Από neaellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου