Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: Αλλα εγκρίνουν οι Βρυξέλλες και άλλα ψηφίζουν στην Αθήνα


Μεγάλης οικονομικής σημασίας διαφοροποιήσεις υπάρχουν ανάμεσα σε αυτά που ενέκρινε η Κομισιόν για την Ολυμπία Οδό και σε όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του εν λόγω οδικού άξονα.

Αυτό αποκαλύπτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χουντής. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής, λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υποδομών ότι τα τμήματα της Ολυμπίας Οδού «Πάτρα-Πύργος» και «Καλό Νερό-Τσακώνα» θα αφαιρεθούν από τη σύμβαση παραχώρησης και θα εκτελεστούν ως δημόσια έργα, φέρνει στο φως σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ της σύμβασης παραχώρησης που ενέκρινε η ελληνική Βουλή με τον Νόμο 4219/2013 και της απόφασης της Κομισιόν «Επανεκκίνηση των συμβάσεων παραχώρησης των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων - Ολυμπία Οδός Α.Ε.».

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ενδεικτικά ότι:
Παρ' όλο που αφαιρέθηκε τμήμα του έργου από τη σύμβαση, δεν μειώθηκε αντίστοιχα και η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, οδηγώντας σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στην απόφαση της Κομισιόν ορίζεται ότι το έργο θα περατωθεί τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ στη σύμβαση που υπεγράφη, υπολογίζεται ότι το έργο θα περατωθεί τον Δεκέμβριο του 2017!!
Στην απόφαση της Κομισιόν εγκρίνεται αποζημίωση προς τον παραχωρησιούχο για την «προς τα πάνω αναθεώρηση του κόστους κατασκευής» ίση με 93 εκατ. ευρώ. Στη σύμβαση που υπεγράφη το ποσό αυτό περιγράφεται ως «τίμημα εκτελεσμένων μελετών - κατασκευών του τμήματος Τ2».
Στην απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «επειδή τα τμήματα Πάτρα-Πύργος και Πύργος-Τσακώνα δεν αναμένεται να έχουν τόσο μεγάλη κυκλοφορία, όπως το τμήμα Ελευσίνα-Πάτρα, το ελληνικό Δημόσιο έχει συμφωνήσει με τον παραχωρησιούχο ότι η κατασκευή αυτών των τμημάτων θα πρέπει να αναβληθεί για μέχρι 3 έτη μετά το πέρας της περιόδου Τ1». Στη σύμβαση που υπεγράφη, αναφέρεται ότι «το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να εξαιρέσει τα τμήματα αυτά από την κατασκευή του έργου».
Σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, η δημοπράτηση των τμημάτων «Πάτρα-Πύργος» και «Καλό Νερό-Τσακώνα» ως δημόσιο έργο, θα έχει προϋπολογισμό 470 εκατομμύρια ευρώ, όταν στη σύμβαση που υπεγράφη από το ελληνικό Κοινοβούλιο το κόστος κατασκευής από τον παραχωρησιούχο εκτιμάται σε 881.466.405 ευρώ!
Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα ανωτέρω, και τα οποία ο Νίκος Χουντής θέτει προς την Κομισιόν: «Τι τελικά ισχύει; Η απόφασης της Κομισιόν ή ο νόμος που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Γιατί μετά την εξαγγελία του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, εξαίρεσης των τμημάτων "Πάτρα-Πύργος" και "Καλό Νερό-Τσακώνα" και κατασκευής τους ως δημόσιο έργο, δεν μειώθηκε αναλογικά η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου; Πώς αντιμετωπίζει η Κομισιόν το γεγονός ότι τα τμήματα του έργου "Πάτρα-Πύργος" και "Καλό Νερό-Τσακώνα" εάν κατασκευαστούν ως δημόσιο έργο κοστίζουν στους πολίτες 50% λιγότερο από την περίπτωση που τα κατασκεύαζε ο παραχωρησιούχος;».

Από NEWS MESSINIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου