Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Ολιγάρχες αλλά …Ελληνικά


«Πρόκειται για εγκληματίες με σπουδές που είναι καινούργιο είδος στην Ελλάδα. Αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν Καλάσνικοφ και μάσκες, άλλα ΜΜΕ. Καθένας απ´ αυτούς ή είχε δικό του ΜΜΕ -εφημερίδα ή κανάλι- ή είχε μισθώσεις ΜΜΕ. Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή».

Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε με την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Π. Νικολούδης τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών και των άλλων «ευαγών» ιδρυμάτων που έδιναν κόκκινα – και φυσικά αγύριστα – δάνεια σε μια κλειστή κάστα ευνοημένων. Πολλά τα πρόσφατα παραδείγματα που δεν χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς και γνωστοί οι δράστες με κορυφαίους τους Λαυρεντιάδη και Ρέστη που απογύμνωσαν τις τράπεζές τους για προσωπικό όφελος και των «φίλων» τους.
«Ολιγάρχες αλλά Ελληνικά» λοιπόν, όπως αποκάλεσαν πρόσφατα το φαινόμενο και οι New York Times. Μόνο που στη Ρωσία όπου πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο, η απουσία θεσμών και διαφάνειας επέτρεψε στους Γιέλτσιν και Πούτιν να συγκαλύψουν τα εγκλήματα και τις ανομίες με την ιδιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Στη χώρα μας όπου – υποτίθεται – υπάρχει δημοκρατία και λειτουργούν οι θεσμοί, ευθύνες δεν έχουν μόνο οι γνωστοί «τραπεζίτες» αλλά και τα ΜΜΕ καθώς και οι πολιτικοί που σιγοντάρισαν τις απάτες. Να κληθούν κι αυτοί να πληρώσουν το τίμημα που τους αναλογεί…

B.N 
Sofokleousin.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου