Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Εκδοθηκαν εκτάλματα σύλληψης σε βάρος Φιλιππίδη και Κοντομηνά για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.Πληροφορίες κάνουν λόγο για έντεκα εντάλματα και 20 κατηγορουμένους


Εντάλματα σύλληψης σε βάρος των πρώην διοικητών του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη και Κλ. Παπαδόπουλου, των επιχειρηματιών Δημήτρη Κοντομηνά...
Κυριάκου Γριβέα, Παναγιώτη Ευθυμίου καθώς και στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς διαφθοράς, Ελένη Ράικου και Πόπη Παπανδρέου για το σκάνδαλο των «ύποπτων» δανείων που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρηματίες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εντάλματα έχουν εκδοθεί από τον ανακριτή Νικόλαο Ανδρεάδη, που ανέλαβε την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και ο αριθμός τους ανέρχεται στα δεκαπέντε.
Ανάμεσα στους καταζητούμενους, εκτός από τους προαναφερόμενους είναι και οι Αναστασία Βάτσικα (συζυγος του  επιχειρηματία, Κυριάκου Γριβέα, ο οποίος είναι κάτοικος Λονδίνου)  Κ. Σιγανός (πρώην στέλεχος του ΤΤ) και Μιχάλης Έλληνας (Κύπριος εφοπλιστής).

Συνελήφθη και ο Δημήτρης Κοντομηνάς
Την εκτέλεση των ενταλμάτων έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε αρχικά σε δύο συλλήψεις: του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Μάριου Βαρότση και του πρώην διοικητή του ΤΤ, Κλέωνα Παπαδόπουλου.
Στη συνέχεια συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης του Alpha, Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος λίγες ώρες πριν την εκτέλεση του σχετικού εντάλματος είχε εισαχθεί σε μεγάλη ιδιωτική κλινική επικαλούμενος λόγους υγείας, Ωστόσο, αστυνομικοί μετέβησαν στην ιδιωτική κλινική, συνοδευόμενοι από εισαγγελέα και εκτέλεσαν το ένταλμα σύλληψης μεταφέροντας τον κ. Κοντομηνά στη ΓΑΔΑ.  Σύμφωνα, μάλιστα, με αστυνομικές πηγές ο Δ. Κοντομηνάς πριν συλληφθεί και μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ εξετάστηκε από ιατροδικαστή. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπόθεση κατηγορούνται συνολικά είκοσι άτομα, τα οποία με βάση πόρισμα της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), εμπλέκονται σε "πάρτι" διαφθοράς που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με δάνεια που δόθηκαν σε «ημέτερους» με χαριστικούς όρους και επισφαλείς συμβάσεις.
Τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας, της συνέργειας σε απιστία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα η ζημιά από τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις ανέρχεται στο ποσό των 500.000.000 ευρώ.
Οι εισαγγελείς διερεύνησαν τις περιπτώσεις ακάλυπτων και χωρίς εξασφαλίσεις δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν από το 2006 έως το 2011 συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ, καθώς και των χαριστικών δανείων άνω των 300.000.000 ευρώ που περιλαμβάνονται στην υπόθεση Καρούζου και αφορούν περισσότερες από δέκα τράπεζες. 
Ανεπίδεκτα εισπράξεως
Στα πορίσματα της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και των Ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, στα οποία βασίστηκε η εισαγγελική έρευνα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων, τις οποίες το ΤΤ σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International Ανώνυμος Εταιρεία, Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών», συμφερόντων του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του, Αναστασίας Βάτσικα.
Εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», όπως επισημαινεται στα δύο πορίσματα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται ότι χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου