Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Μπλόκο στην «Ελληνικός Χρυσός» από την Επιθεώρηση Μεταλλείων

Με απόφασή της δηλώνει ότι η εταιρεία δεν έχει τις απαραίτητες άδειες παρεμβάσεων και δεν επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών για κατασκευή χώρου απόθεσης αποβλήτων στο ρέμα του Κοκκινόλακα
 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του Νίκου Φωτόπουλου
 Οποιος σκάβει τον… Κοκκινόλακα του αλλουνού, πέφτει ο ίδιος μέσα. Στοπ στις εργασίες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» λέει με απόφασή της η Επιθεώρηση Μεταλλείων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κατασκευή λίμνης απόθεσης αποβλήτων στο ρέμα Κοκκινόλακας γινόταν τόσο καιρό χωρίς τη νόμιμη άδεια.


Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της βορειο-ανατολικής Χαλκιδικής, η εταιρεία εδώ και τρεις μήνες έσκαβε για τη διαμόρφωση τέλματος αποβλήτων, σε έκταση 16 στρεμμάτων, χωρίς να έχει καταθέσει τεχνική μελέτη ούτε άδεια λειτουργίας. «Σε όλη τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου βρισκόμαστε σε συνεχή αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταγγέλλοντας σωρεία παρανομιών της “Ελληνικός Χρυσός”. Πριν από λίγες μέρες η Επιθεώρηση Μεταλλείων με έγγραφό της επιβεβαίωσε ότι η “Ελληνικός Χρυσός” δεν έχει τις απαραίτητες άδειες παρεμβάσεων και δεν επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών στον χώρο απόθεσης του Κοκκινόλακα», αναφέρει το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων – Ακάνθου.

Στο μεταξύ, μετά τις καταγγελίες, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σε επιτόπιο έλεγχο-αυτοψία που διενήργησαν, διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ειδικά για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα, όπου η εταιρεία δεν διέθετε τις απαιτούμενες άδειες. Κατόπιν αυτού ανέστειλαν τις εργασίες κατασκευής. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία συνέχιζε απτόητη το έργο της… «Καταθέσαμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου στις 27/11/13. Παρά τη δεδομένη θέση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του αρμοδίου δηλαδή κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου την 01/12/2013 απέρριψε, δίχως αιτιολόγηση, την αίτησή μας προσωρινής διαταγής παύσεως εργασιών. Ως ημερομηνία εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, το πρωτοδικείο όρισε τη μακρινή 10η Φεβρουαρίου 2014, υποβαθμίζοντας το κατεπείγον της υπόθεσης», λένε οι κάτοικοι. «Θεωρούμε ότι οι όποιες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες των αρμοδίων υπηρεσιών θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, υπονομεύουν τη νομιμότητα και δίνουν τον απαραίτητο χρόνο για την τυπική κάλυψη των παρανομιών της “Ελληνικός Χρυσός”, για παράδειγμα με την έκδοση εκ των υστέρων αδειών εγκατάστασης και προεδρικών διαταγμάτων», αναφέρει σχετικά το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων Ακάνθου.

Χωρίς άδεια εργασίας

Στο μεταξύ χθες, ύστερα από ερώτηση της βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη, έγινε γνωστό από το αρμόδιο υπουργείο ότι στις ερευνητικές γεωτρήσεις της «Ελληνικός Χρυσός», στη θέση Φισώκα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας, καθώς εντοπίστηκαν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και χωρίς άδειες χειρισμού βαρέων μηχανημάτων. «Αποδεικνύεται, λοιπόν, γι΄ άλλη μία φορά ότι η εταιρεία λειτουργεί χωρίς να σέβεται τους νόμους του ελληνικού Δημοσίου. Οι καταγγελίες περί παράνομης λειτουργίας της εταιρείας κι οι ανησυχίες μας ότι δεν θα σεβαστεί ούτε τους έωλους περιβαλλοντικούς όρους που έχει υπογράψει επιβεβαιώνονται. Ελπίζουμε, έστω και καθυστερημένα, ότι το ελληνικό Δημόσιο θα ελέγξει σε βάθος τη λειτουργία τής “Ελληνικός Χρυσός” και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες», δήλωσε η κ. Ιγγλέζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου