Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Μια τρύπα στο νερό η πάταξη της φοροδιαφυγής. Όσο αυξάνονται οι φόροι. ,τόσο αυτή οργιάζει

 Έλληνες   επαγγελματίες: “Δε μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς φοροδιαφυγή!”

Το Greek Reporter συνομίλησε με κάποιους επαγγελματίες που έχουν φοροδιαφύγει, προσπαθώντας να κατανοήσει γιατί οι Έλληνες οδηγούνται όλο και περισσότερο στη φοροδιαφυγή και τι θα μπορούσε να γίνει γι’ αυτό. Οι περισσότεροι λοιπόν από αυτούς, τονίζουν πως το φορολογικό σύστημα είναι τόσο άδικο που αν πλήρωναν με συνέπεια όλους τους επιβληθέντες φόρους, δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν.
Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης πολιτικής διαφθοράς, πως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι κάτι σαν «εθνικό σπορ». Πράγματι, οι περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να μην πληρώνουν φόρους (με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται περισσότερα από 30 δις. ευρώ ετησίως) ή έστω ένα μέρος αυτών, μα έχουν πραγματικά επιλογή; Πότε οι Έλληνες θα ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις; Μπορεί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ή μήπως τελικά είναι ζήτημα νοοτροπίας;

Μικροεπιχειρηματίας, Επιχείρηση Κατασκευής Επίπλων, ετών 32
«Δε θα πω ψέματα. Έχω φοροδιαφύγει αρκετές φορές και συνεχίζω να το κάνω όποτε μου δίνεται η ευκαιρία. Βασικός λόγος είναι η εξοντωτική φορολογία, εισοδήματος – Φ.Π.Α– ακίνητης περιουσίας. Από τη στιγμή που οι φόροι αυτοί είναι δυσανάλογοι με το καθαρό μου εισόδημα, η φοροδιαφυγή αποτελεί μονόδρομο για να πληρωθούν φόροι και τέλη που δεν εξαρτώνται από το εισόδημα όπως για παράδειγμα ο φόρος ακινήτων, τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ, το τέλος επιτηδεύματος κ.ά. Η αλήθεια είναι ότι στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, η φοροδιαφυγή είναι πολύ μικρότερη λόγω του ότι ενέχεται η διακίνηση των αγαθών – μεγάλο ρίσκο να μη συνοδεύονται από δελτίο αποστολής!»
Υπό ποιες συνθήκες δε θα φοροδιαφεύγατε;
Από τη στιγμή που έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο πολιτικό σύστημα βλ. μίζες, σπατάλη δημοσίων πόρων, υψηλός δανεισμός δημοσίου κ.τ.λ. έτσι και εγώ νιώθω, ότι οι φόροι που πληρώνω, κατά μεγάλο ποσοστό δεν επιστρέφουν στην ελληνική κοινωνία, αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξει. Επί της ουσίας, ένας συνδυασμός χαμηλότερων συντελεστών φορολογίας και αυστηρότερων ελέγχων – ποινών θα είχε αποτέλεσμα. Μόνο ο συνδυασμός τους έχει νόημα, κανείς δεν θέλει να πάρει το ρίσκο μιας εξοντωτικής ποινής για ένα μικρό όφελος. Εγώ προσωπικά, δεν θα έμπαινα καν στη σκέψη να μη δώσω απόδειξη, αν το Φ.Π.Α ήταν 15%, με 23% όμως; Στο χώρο των επιχειρήσεων η εξοντωτική φορολογία με συντελεστή 26% επί του εισοδήματος, χωρίς αφορολόγητο, είναι η ταφόπλακα της νεανικής επιχειρηματικότητας (αν πάει με το σταυρό στο χέρι!). Μαζί με το Φ.Π.Α φτάνουν το 49%!
Ιατρός, Ιδιωτικού Τομέα, ετών 55
«Συμφωνώ πως η φοροδιαφυγή είναι μία κακή νοοτροπία. Ένα είδος κακής παράδοσης στην Ελλάδα! Και δυστυχώς αυτή την παράδοση την ξεκίνησε το ίδιο το κράτος με τους χαμηλούς μισθούς. Στον ιατρικό τομέα η φοροδιαφυγή, όπως όλοι γνωρίζουν, οργιάζει σε μεγάλο ποσοστό. Θέλω όμως να τονίσω πως ο «γιατρός» είναι ένα επάγγελμα πολυμορφικού αντικειμένου. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν ειδικότητες που μπορούν να φοροδιαφύγουν- όπως είναι οι κλινικές, οι χειρουργοί, οι ορθοπεδικοί, οι ωρυλάδες και κλινικές- κι άλλες που είναι εντελώς αδύνατο, όπως αυτές των εργαστηριακών γιατρών.»

Τι οδηγεί τους ιατρούς στη φοροδιαφυγή;

Οι χαμηλοί μισθοί των κρατικών γιατρών και οι επίσης χαμηλές αμοιβές των ταμείων για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ιδιωτεύουν. Ένας άλλος παράγοντας είναι η νοοτροπία που έχει αναπτυχθεί για τον υποτιθέμενο υπερπλουτισμό των γιατρών. Οι τελευταίοι θεωρούν πως επειδή επιτελούν κοινωνικό έργο, θα πρέπει να αμείβονται και περισσότερο. Απληστία και λάθος νοοτροπία! Σημαντικό τέλος είναι όλοι μα όλοι οι πελάτες των ιατρών να ζητούν τα παραστατικά. Πάντα! Τον κύριο ρόλο στο δικό μας τομέα, τον παίζει ο πελάτης, να πάρει το παραστατικό του.
Δικηγόρος, ετών 38
«Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τους επαγγελματίες του κλάδου μου στη φοροδιαφυγή είναι το ληστρικό ΦΠΑ- που αναγκάζομαι να απορροφήσω προκειμένου να μην μετακυληθεί στον πελάτη- το σύστημα φορολόγησης το οποίο δε μου αφήνει καθόλου αφορολόγητο ποσό και δεν αναγνωρίζει ότι κάνω έξοδα χωρίς παραστατικά, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές από το πρώτο ευρώ και το γεγονός ότι στη συνείδηση του κόσμου δεν έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι σε κάθε ραντεβού ο δικηγόρος πρέπει να πληρώνεται (όπως π.χ. ο γιατρός) ανεξάρτητα από τη “διάγνωση”.»
Δε θα φοροδιαφεύγατε αν…
Αν υπήρχε ισότητα και ισονομία, αν μπορούσα να βασιστώ στις κοινωνικές παροχές της πολιτείας. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα θα καταπολεμηθεί μόνο με την ίση μεταχείριση των πολιτών, αλλά και την ανόμοια μεταχείριση ανόμοιων καταστάσεων. Με πολιτική βούληση πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια.
Ποια επαγγέλματα εκτιμάτε πως έχουν την πρωτιά στη φοροδιαφυγή;
Πολιτικοί, διαπλεκόμενοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ελάχιστοι μεγαλογιατροί και ελάχιστοι μεγαλοδικηγόροι οι οποίοι τις περισσότερες φορές ανήκουν και στην πρώτη κατηγορία.

Τα πράγματα «από έξω»
Έλληνας του εξωτερικού, Επάγγελμα Marketing Executive, ετών 30
«Στο εισόδημα κι όσον αφορά τα περιουσιακά μου στοιχεία δεν έχω φοροδιαφύγει ποτέ. Συμβαίνει όμως να μη ζητήσω απόδειξη, όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη χαμηλότερη τιμή. Σημαντική για παράδειγμα είναι η διαφορά στην τιμή των υπηρεσιών, με ή χωρίς απόδειξη, στον ιατρικό και νομικό κλάδο. Διαφωνώ πλήρως με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αφού δεν πρόκειται να φέρει σημαντικά αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα εγγυάται την παραμονή της χώρας σε ύφεση.»

Με ποιο τρόπο, πιστεύετε, ότι θα μπορούσε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα;

Κατά την γνώμη μου, το κράτος δεν έχει τα μέσα να «αστυνομεύσει» τους πολίτες. Άρα, η μόνη λύση είναι η αλλαγή νοοτροπίας των ίδιων των πολιτών. Αυτό θα επιτευχθεί όταν υπάρξει αίσθηση δικαιοσύνης στη φορολογία αλλά και γενικότερα (διαφθορά κλπ.). Όσον αφορά την «αστυνόμευση», μια πρακτική λύση, είναι η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών καρτών (χωρίς τόκο) για κάθε συναλλαγή άνω ενός ποσού.
Kαι από την άλλη πλευρά
Λογίστρια
«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν περισσότερο, γιατί δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν. Εκεί πρέπει να εστιάσει το κράτος. Υπάρχει μία κακή νοοτροπία και παιδεία στην Ελλάδα, αφού οι περισσότεροι πολίτες δε μπορούν να καταλάβουν πως η καταστρατήγηση του φορολογικού νόμου είναι ένα γεγονός αντικοινωνικό. Επίσης υπάρχουν κάποια κενά, αυτά που αφήνει ο εκάστοτε Φορολογικός Νόμος με κακό επιμερισμό των φόρων, με αποτέλεσμα να φορολογούνται και ασθενείς οικονομικά πολίτες. Εδώ ισχύει ότι το κράτος κλέβει τον πολίτη και όχι ο πολίτης το κράτος…»
Τι προτείνετε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα;
Εκτενέστερο έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών. Ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο με αυστηρότερα μέτρα, που θα επιβραβεύει τους ειλικρινείς φορολογούμενους. Να πάψει πλέον να στηρίζει την οικονομία του κράτους η μεσαία τάξη! Επίσης με τη μείωση του ΦΠΑ πιθανόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να τιμολογούσαν όλο το εισπραχθέν ποσό διότι και να ήθελαν να μη φοροδιαφύγουν, είναι φορές που ο πελάτης τους αδυνατεί να καταβάλει έξτρα αυτό το μεγάλο ποσοστό ΦΠΑ που μπαίνει στις καταβληθείσες αμοιβές τους.
Σε ποια επαγγέλματα έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής;
Διφορούμενο, γιατί όλοι θα λέγαμε πως η πρωτιά ανήκει στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά από την άλλη από τα έσοδα του ΦΠΑ το 75% το Ελληνικό δημόσιο το εισπράττει από αυτούς ! Το συμπέρασμα δικό σας.
Εσείς έχετε φοροδιαφύγει ποτέ;
Σίγουρα κι εγώ κάπου έχω «ξεφύγει», αλλά μπροστά τους φόρους που έχω πληρώσει
νομίζω ότι είναι ανάξιο αναφοράς. Όταν το κράτος σε σέβεται, πρέπει να το σέβεσαι κι εσύ. Σίγουρα δε θα ήθελα οι πελάτες μου να είναι αυτουργοί της μαύρης οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου