Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: «Πάρτι» πολλών δισεκατομμυρίων την εξαετία 2004 – 2009


Το πάρτι που στήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιαίτερα στο ΙΚΑ εις βάρος των ασφαλισμένων και των αποθεματικών κατά την εξαετία 2004-2009 αναδεικνύει έγγραφο του υπουργού Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ετσι, ενώ το 2003 οι δαπάνες του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων για παροχές ασθενείας ανέρχονταν σε 4,4 δισ. ευρώ, το 2009 όταν και παρέδωσε την κυβέρνηση το κόμμα της Ν.Δ., το σχετικό κονδύλι άγγιξε 8,3 δισ. ευρώ!

Κεντρικό ρόλο βέβαια στα πάρτι των δισεκατομμυρίων έπαιξε το ΙΚΑ, όταν αρχικά αντιπρόεδρος και μετέπειτα διοικητής ήταν ο σημερινός διοικητής του ΟΑΕΔ και φαρμακοποιός στο επάγγελμα, Θ. Αμπαζόγλου, ο οποίος φρόντισε με τη δράση του να τινάξει τα Ταμεία στον αέρα! Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η φαρμακευτική δαπάνη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας από τα 583 εκατ. ευρώ που ήταν το 2000 εκτοξεύτηκε το 2009 στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση 400%!


Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μεγάλη αιμορραγία στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δη στα χρήματα των ασφαλισμένων προκάλεσαν και όλα τα παραϊατρικά προϊόντα που πωλούνταν σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία σε τιμές πολλαπλάσια μεγαλύτερες της αγοραίας αξίας τους, αφού ουδείς προσπαθούσε να διεξαγάγει έστω και τον παραμικρό έλεγχο.

Ωστόσο, από το μεγάλο πάρτι φαίνεται ότι πέσαμε στη μεγάλη ένδεια, με τους ασθενείς να μην απολαμβάνουν πλέον την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αφού μετά την είσοδο στο Μνημόνιο περάσαμε στο άλλο άκρο. Ετσι, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το 2012 οι δαπάνες έφτασαν τα 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή έπεσαν στα επίπεδα του 2003… 
Τζ.Ρ.
Πηγή .efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου