Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε πτώση τιμών των ακινήτων το 2012

Τη μεγαλύτερη πτώση στον κόσμο, μεταξύ των αγορών που ερευνά η διεθνής εταιρεία Global Property Guide, παρουσίασαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα το 2012.

Από τα στοιχεία της Global Property Guide προκύπτει πως τον προηγούμενο χρόνο η πτώση των τιμών έφθασε σε πραγματικούς όρους (υπολογίζοντας και τον πληθωρισμό) το 14,22%, που προστέθηκε στην υποχώρηση κατά 9,20% το 2011.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση μεταξύ 41 χωρών από όλο τον κόσμο, ειδικά σε μια περίοδο που στην αγορά κατοικίας, η συνολική τάση διεθνώς είναι ανοδική. Την ίδια στιγμή η γειτονική Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη τριάδα διεθνώς με βάση τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ακόμη και μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών που τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές των κατοικιών παρουσίαζαν σημαντική υποχώρηση, το 2012 καταγράφεται είτε αντιστροφή της τάσης, είτε περιορισμός της υποχώρησης. Τέτοια παραδείγματα είναι η Ρουμανία και η Ιρλανδία.

Aντίθετα, η πορεία στις τιμές των σπιτιών στην Τουρκία είναι εντυπωσιακά ανοδική, καθώς από πτώση 2,39% το 2011, το 2012 καταγράφηκε άνοδος 10,55%, η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Στην Ιρλανδία από την άλλη, μετά από συνεχόμενη πτώση 6 ετών σε διψήφια ποσοστά, το 2012 οι τιμές υποχώρησαν μόλις 5,65%, όταν το 2011 είχαν μειωθεί κατά 18,68%.

Τη θέση της Ιρλανδίας στην κορυφή του καταλόγου με τη μεγαλύτερη πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει πάρει σήμερα η αγορά κατοικιών στη χώρα μας, η οποία σύμφωνα με την έρευνα της Global Property Guide, πέραν της σημαντικής βουτιάς σε ετήσια βάση, παρουσίασε και το πιο δραματικό 4ο τρίμηνο μεταξύ 42 χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, η πτώση των τιμών σε πραγματικούς όρους το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2012 έφθασε σε ποσοστό της τάξης του 5,82%, όταν στην επίσης δεινοπαθούσα Ισπανία η μείωση ήταν 3,81%, στην Πορτογαλία 0,98%, ενώ στην υπό μνημονιακό ζυγό Ιρλανδία οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν άνοδο κατά 0,4%.

Πηγή www.crimenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου