Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Spiegel: Οι φτωχοί της Αθήνας πληρώνουν τους πλούσιους στη ΓερμανίαΣε ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου που επιτελεί η Άνγκελα Μέρκελ και κατ' επέκτασιν η γερμανική πολιτική ηγεμονία στο πλαίσιο της κρίσης της ευρωζώνης προχωρά ο Jakob Augstein, με άρθρο του που δημοσίευσε η SpiegelOnline, με τίτλο "Πεισματάρηδες και Εγωιστές: Η Ευρώπη έχει κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλει για τη γερμανική ηγεσία". Στο δημοσίευμα, επισημαίνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι την κρίση πληρώνει ο απλός κόσμος, την ίδια στιγμή που οι "πλούσιοι" της Γερμανίας εξακολουθούν να κερδοσκοπούν σε βάρος των δοκιμαζομένων κρατών.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος αποδομεί το επιχείρημα ότι η Γερμανία πλήττεται από την κρίση, υπογραμμίζοντας ότι "οι Γερμανοί, δεν έχουν μόνο πληρώσει για την κρίση, έχουν επωφεληθεί επίσης από αυτήν. Τα κέρδη από τις αποπληρωμές των τόκων, τα οποία η Γερμανία έχει απολαύσει από την έναρξη της κρίσης, υπολογίζονται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο για το τελευταίο έτος. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και οι αποπληρωμές των τόκων από τα έθνη -οφειλέτες. Η πραγματικότητα της κρίσης του ευρώ είναι η εξής: Οι φτωχοί της Αθήνας πληρώνουν τους πλούσιους στη Γερμανία", τονίζει.
Δριμέια κριτική ασκεί και στην κ. Μέρκελ, διερωτόμενος: "Παρά την ασφάλιση των καταθέσεων και τις υποσχέσεις της ίδιας της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στο τέλος, δεν είναι οι απλοί άνθρωποι αυτοί που υποφέρουν;". "Πραγματικά", συνεχίζει, "τι αξία έχει ο λόγος της καγκελαρίου; Η Κύπρος έδειξε για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στη Γερμανία".
Μάλιστα, ο αρθρογράφος προχωρά σε έναν έμμεσο παραλληλισμό με τη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου πολέμου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι "όπως συνέβη δύο φορές πριν, στην πρόσφατη ιστορία μας, οι Γερμανοί μπαίνουν όλο και πιο βαθιά σε μια σύγκρουση με τους γείτονές τους – ανεξαρτήτως του κόστους. Είναι ένα μονοπάτι που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στον φόβο για την πολιτική ηγεμονία της Γερμανίας στην ήπειρο. Πράγματι, η ιδέα της Μέρκελ για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απλά ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να σκύψει στην πολιτική βούληση της Γερμανίας".
M.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου