Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

“Άλλη μία ημέρα χωρίς τίποτε το αξιοσημείωτο”… (Λουδοβίκος ο ΙΣΤ΄)

Γράφει ο Δευκαλίων
 
Παίχθηκε εχθές το βράδυ η τελευταία πράξη της παράστασης ΣΟΚ και ΔΕΟΣ Σεπτεμβρίου. Αφού ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ότι μπορούσε για να δραματοποίηση της κατάσταση (ανέβαλε ακόμα και το ταξίδι του στις ΗΠΑ) και ο πολύς Βαγγέλης Βενιζέλος μας είπε από το βήμα της Βουλής ότι ευτυχώς που υπάρχει η τρόικα, ήρθε και ο λογαριασμός…
Για να κρίνει κανείς την ουσία των μέτρων που ανακοίνωσε εχθές το βράδυ η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα πρέπει να γνωρίζει μία λεπτομέρεια…
Φτωχός θεωρείται σύμφωνα με τις διεθνείς μετρήσεις και φόρμουλες των διεθνών οργανισμών ο άνθρωπος που δεν έχει δυνατότητα για επαρκή στέγη, τροφή, πόσιμο νερό, είδη καθαριότητας και φάρμακα. Δηλαδή ένας άνθρωπος θεωρείται φτωχός σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς όταν δεν έχει κατάλυμα που τον προφυλάσσει επαρκώς από το κρύο και τον καύσωνα, δεν τρέφεται επαρκώς, δεν πίνει νερό αρκούντως καθαρό και δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει τα απαραίτητα είδη καθαριότητας (π.χ. σαπούνι, οδοντόκρεμα κ.λ.π.) και φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη).
Η Ε.Ε. θεωρεί ότι για να μπορεί ένας άνθρωπος να καλύψει αυτές τις στοιχειώδης ανάγκες θα πρέπει να έχει εισόδημα τουλάχιστον 6.480 ευρώ, ενώ το ελάχιστο οικογενειακό εισόδημα που θα επιτρέπει σε μία οικογένεια (ένα ζευγάρι με δύο παιδιά) να καλύπτει τις προαναφερόμενες ελάχιστες ανάγκες, θα πρέπει να είναι 13.608 ευρώ. Τα 6.480 ευρώ για ένα άνθρωπο και τα 13.608 ευρώ για μία οικογένεια (ζευγάρι με δύο παιδιά) ονομάζονται όριο φτώχειας. Στην χώρα μας σύμφωνα με μετρήσεις της Eurostat οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 20% ή 2,2 εκατ. Έλληνες.
Προσέξτε τώρα την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ας πάρουμε έναν από αυτούς τους...

 Έλληνες και ας υποθέσουμε ότι αυτός ο Έλληνας ζει μόνος του και έχει εισόδημα 6.000 ευρώ. Αυτός ο άνθρωπος είναι αντικειμενικά φτωχός, είτε χρησιμοποιήσουμε την παραπάνω λογική και στοιχεία, είτε την κοινή λογική της πραγματικότητας. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν δεν μπορεί να ζήσει στοιχειωδώς. Από εχθές το βράδυ το κατώτατο φορολογικό όριο στην πατρίδα μας μειώθηκε από τα 8.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ, με απόφαση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.
Άρα ο φτωχός του παραδείγματος που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να πληρώσει φόρο για πρώτη φορά στην ζωή του για τα 1.000 ευρώ που είναι το επί πλέον εισόδημα του (επαναλαμβάνουμε ότι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από εχθές το βράδυ στα 5.000 ευρώ).
Πόσο φόρο θα πληρώσει; Σύμφωνα με τον ισχύοντα φορολογικό κώδικα ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής είναι 10%. Άρα για τα 1.000 ευρώ θα πληρώσει για πρώτη φορά στην ζωή του φόρο 100 ευρώ. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έψαχνε μέχρι εχθές 480 ευρώ για να φτάσει στο όριο της φτώχειας. Από εχθές το βράδυ θα ψάχνει για 580 ευρώ. Αντίστοιχο παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε και για μία οικογένεια στην οποία έχει δουλειά ο ένας από τους δύο γονείς. Φυσικά όλοι κατανοούμε ότι αν μια οικογένεια είναι λίγο πάνω ή στο όριο της φτώχειας, τώρα η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τους καταδικάζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Εκεί κατάντησαν την Ελλάδα! Να παίρνει το Ελληνικό Κράτος το υστέρημα του αντικειμενικά φτωχού που δεν έχει στέγη, φαγητό, νερό και φάρμακα!
Θα μου πεις. Με την μείωση του αφορολόγητου ορίου θα πληρώσουν παραπάνω και όσοι έχουν αξιόλογο εισόδημα και δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα να πληρώσουν λίγες εκατοντάδες ευρώ παραπάνω φόρο εισοδήματος. Σωστά, αλλά εάν η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου είχε τέτοια πρόθεση θα μείωνε το αφορολόγητο για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα. Τώρα το μειώνει αδιακρίτως.
Ξεκάθαρα ταξική, βάρβαρη και ληστρική επιλογή! Όλοι μα όλοι θα υποχρεωθούν, θα μάθουν να πληρώνουν. Αυτός είναι ο στόχος αυτού του μέτρου για τα μικρά και πενιχρά εισοδήματα: Οικονομικός καταναγκασμός των φτωχών και των λαϊκών στρωμάτων. Και μέσα από τον οικονομικό καταναγκασμό φιλοδοξούν και επιδιώκουν τον ψυχολογικό και πνευματικό συμβιβασμό, την άνευ όρων παράδοση του κάθε κατατρεγμένου του κάθε μικρομεσαίου του κάθε μικροαστού. Έτσι πιστεύουν ότι θα περιφρουρήσουν τα πολιτικά και οικονομικά κέρδη που συσσώρευσε ο νεοφιλελευθερισμός όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι πιστεύουν ότι θα πετύχουν νέα υπέρ-κέρδη.
Εμείς απλά θυμίζουμε το εξής ιστορικό προηγούμενο. Ο Λουδοβίκος ο ΙΣΤ΄ σημείωνε στο ημερολόγιο του την ημέρα της κήρυξης της Γαλλικής Επανάστασης «Άλλη μία ημέρα χωρίς τίποτε το αξιοσημείωτο…»!
Από stoxasmos-politikh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου